Extrema, Mysteryland en Pinkpop willen autogebruik terugbrengen

Reductie van 10 ton CO2 uitstoot haalbaar door samen rijden

14 MEI 2013, NETHERLAND
Samenvatting
Festivals Extrema, Mysteryland en Pinkpop omarmen duurzaamheid. Door samenwerking met carpooldienst Toogethr willen de evenementen stimuleren dat het aantal auto's dat naar de dance- en popfestivals komt sterk afneemt. Carpoolen kan voor een reductie van 10 ton CO2 uitstoot zorgen. In de mobiele app van Toogethr heeft elk festival zijn eigen carpoolgroep, waar de festivalganger aangeeft dat hij of zij passagiers of een rit zoekt. Gebruikers worden actief van matches op de hoogte gehouden.

De lastigste klus qua duurzaamheid voor festivalorganisatoren blijft om de grootste vervuiler de kop in te drukken: de tienduizenden bezoekers die toestromen naar het festivalterrein en zich nadien huiswaarts keren. Nog actiever dan voorheen richten de festivals zich op carpool. 

Een kleine vermindering in het aantal auto’s heeft immense gevolgen voor de CO2 uitstoot. Bij een festival met 50.000 bezoekers wordt er 10 ton minder CO2 uitgestoten als er met 3 procent minder auto’s gereden wordt. Festivals kijken kritisch naar hun ecologische voetafdruk en zetten actief middelen in om deze te verbeteren.

Naast het duurzaamheidsaspect dat carpoolen middels apps aantrekkelijk maakt, voorziet het de carpoolers ook zelf van grote voordelen. Een kostenbesparende manier van reizen, waar de festivalganger de benzine- en parkeerkosten kan delen met anderen in de auto. Bovendien past het binnen het sociale aspect van het gaan naar een festival, al vóór de aanvang van het festival. Zeer belangrijk bij het gaan naar een festival: carpoolen draagt bij aan de verkeersveiligheid. Er zullen minder auto's rijden en in een volle auto ontstaat er een duidelijkere verantwoordelijkheid voor de bestuurder ten aanzien van alcoholgebruik.

Festivals zoals Extrema, Mysteryland en Pinkpop zijn het erover eens: carpoolen biedt een uitkomst en moet als realistisch alternatief overwogen worden. Zij zijn de samenwerking met Toogethr aangegaan, een innovatieve carpooldienst. Nieuw is dat ieder festival zijn eigen carpoolgroep heeft, waar de festivalganger aan kan geven dat hij of zij passagiers of een rit zoekt. Gebruikers worden door de app actief gematcht en van passende ritten op de hoogte gesteld via hun smartphone of email. 

Een steeds groter aantal festivals brengt carpool onder de aandacht van hun bezoekers. In Nederland zijn dit onder meer Into the Great Wide Open, Magneet Festival, Oerol, de Parade, Solar Weekend, Springtij Festival en in België Dour Festival en Couleur Café..

De mind-set van organisatoren is dusdanig groen dat het niet alleen blijft bij het verwijzen naar carpoolen op de website. Organisatoren nemen actief deel aan het promoten van volle auto’s. Carpoolen is hét nieuwe offensief van festivals om de grootste vervuiler tegen te gaan. 

Toogethr biedt organisatoren van festivals en evenementen hun eigen groep en diverse gratis tools om eenvoudig het carpoolen te stimuleren onder hun bezoekers. 

Citaten
"Pinkpop kleurt steeds groener! We blijven bezig met het vergroenen van Pinkpop. De grootste vervuiler van festivals is nog steeds de CO2-uitstoot. Begin dus bij het begin: kom op een milieubewuste manier. Carpoolen naar Pinkpop is beter voor het milieu, je portemonnee en uiteraard ook gezelliger!" Jan Smeets - Festivaldirecteur Pinkpop
"Festivalfans die een rit, de kosten en lol samen delen kiezen hiermee voor een duurzame vervoersoptie. Het vervoer van alle bezoekers naar het festival en weer terug naar huis, stoot meer CO2 uit dan de hele productie van Mysteryland. Carpoolen past daarom absoluut binnen onze filosofie, onze impact op de natuur te reduceren. Auto's die helemaal vol van en naar Mysteryland rijden, daar worden wij blij van en hier kan Toogethr ons bij helpen." Lyke Poortvliet - Sustainable Manager Mysteryland
"We zijn al onze festivals aan het verduurzamen. Vervoer van de bezoeker is een belangrijk onderdeel van de footprint die festivals zoals Extrema Outdoor en Solar Weekend achterlaten, daarom willen we onze bezoekers stimuleren met elkaar mee te rijden. En behalve dat samen reizen beter is voor het milieu is het natuurlijk ook veel gezelliger!" Laura van de Voort - Projectmanager Extrema
"Toogethr's missie is mobiliteit betaalbaar, duurzaam en sociaal te maken. Wie ervaring opdoet met carpoolen naar festivals en evenementen, ontdekt dat dit een wezenlijk andere manier van reizen is. Net zoals AirBnB veel meer is dan een alternatief voor een hotelkamer. Wie eenmaal carpoolt zal zich afvragen of dit ook voor het dagelijkse woon/werkverkeer een optie is. " Martin Voorzanger - Initiatiefnemer Toogethr
Afbeeldingen
Over Toogethr

Met Toogethr wordt samenrijden leuker én makkelijker.

We weten eigenlijk allemaal dat samenrijden beter is. Beter voor het vinden van een parkeerplaats. Beter voor de file. En dankzij minder uitstoot beter voor het milieu. Maar toch doen we het niet, want het is gedoe en te veel geregel.

Daarom is er nu Toogethr.

Share a ride, Toogethr. Download the app!

berichten