Toogethr verwerft licentie voor proef met autonome taxi's

Eerste taxi's zonder chauffeur gaan rijden in Amsterdam in 2014

29 MAART 2013, AMSTERDAM
Samenvatting
In navolging van de Amerikaanse staten Nevada en Californië, zullen in 2014 de eerste autonome auto's in Amsterdam de weg opgaan. Toogethr heeft vooralsnog als enige een licentie gekregen van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, voor de Stadsregio Amsterdam. De autonome auto's zullen als taxi's worden ingezet, voor een flat-fee van €2,50 per rit (binnen de ring). Hiermee wordt taxi weer een betaalbaar en betrouwbaar vervoersmiddel.

Toogethr heeft als eerste een licentie verworven voor het inzetten van autonome auto's in het Amsterdamse verkeer. Dit type auto's wordt vaak de "driver-less car" genoemd. De technologie wordt momenteel door diverse partijen ontwikkelt en getest, waaronder automobielfabrikanten General Motors, Ford en Volkswagen alsmede internetbedrijf Google.

Toogethr heeft als innovatieve startup in mobiliteit het plan de autonome auto in eerste instantie als taxi in te zetten. Hierdoor kunnen taxiritten aanzienlijk goedkoper en veiliger worden. Toogethr is voornemens elektrische voertuigen (EVs) hiervoor in te zetten, zodat ook de CO2-uitstoot fors gereduceerd kan worden.

De autonome auto heeft grote voordelen, waaronder aanzienlijk minder brandstofverbruik en 98% minder kans op ongelukken. Ook zullen verkeersslachtoffers als gevolg van alcoholmisbruik in het verkeer tot het verleden behoren. De autokosten kunnen fors dalen omdat autoverzekeringen niet meer nodig zijn. Vooralsnog zal de automobielfabrikant tezamen met de leverancier van het besturingssysteem de aansprakelijkheid op zich nemen. Autonome auto's worden in het verkeer herkenbaar aan een rode kentekenplaat.

Toogethr heeft gekozen om de autonome auto als eerste in te zetten als volwaardig alternatief voor bestaande taxi-diensten. Uit een tevredenheidsonderzoek in Amsterdam onder taxiklanten is met name de prijs, de beperkte stratenkennis, de onwelwillendheid om korte ritten te rijden en de matige beheersing van de Nederlandse taal van de gemiddelde taxi-chauffeur de belangrijkste reden om een onvoldoende te geven. De autonome taxi lost deze problemen op door geavanceerde spraaktechnologie en ingebouwde routeplanning. Toogethr gaat een flat-fee tarief binnen de ring hanteren van €2,50 per rit. De prijs voor ritten naar Schiphol zal binnenkort bekend worden gemaakt. Doelstelling is om met 25 onbemande taxi's te beginnen.  

Verder is uit onderzoek in de Verenigde Staten gebleken dat passagiers zich veiliger voelen als er toch iemand achter het stuur zit. Toogethr gaat hiervoor de voertuigen uitrusten met een crash test dummy. 

De huidige Toogethr carpool en meerijden app, die door meer dan 20.000 mensen wordt gebruikt, zal worden aangepast om autonome taxi's mee op te roepen en te betalen. Met de Toogethr app is het nu al mogelijk uit vele duizenden aangeboden ritten te kiezen om vanaf €2,50 mee te rijden naar werk, festivals en andere bestemmingen. Deze ritten worden gedeeld door de bestuurders van de 8 miljoen auto's die in Nederland rijden.

Toogethr heeft nog geen keuze gemaakt welke technologie en merk auto hiervoor ingezet gaat worden. Hierover worden verkennende gesprekken gevoerd met diverse partijen.

Dit was dus een goede 1 april grap. Alhoewel we graag de toekomst van carpoolen en meerijden al volgend jaar kunnen aanbieden.

Citaten
"De innovaties in de taxiwereld volgen elkaar in hoog tempo op. Uber heeft een hoogwaardig dienst gelanceerd als alternatief voor de gewone taxi. TomTom Taxi verbetert de betrouwbaarheid van de taxidiensten. Toogethr gaat nog stappen verder door taxi's zonder chauffeur te laten rijden voor een fractie van de bestaande prijs." Martin Voorzanger, CEO van Toogethr
Over Toogethr

Met Toogethr wordt samenrijden leuker én makkelijker.

We weten eigenlijk allemaal dat samenrijden beter is. Beter voor het vinden van een parkeerplaats. Beter voor de file. En dankzij minder uitstoot beter voor het milieu. Maar toch doen we het niet, want het is gedoe en te veel geregel.

Daarom is er nu Toogethr.

Share a ride, Toogethr. Download the app!

berichten