25% van de Toogethr app gebruikers deelt succesvol een rit naar festival

Onderzoek onder de Oerol en Pinkpop bezoekers laat zien dat carpoolen werkt

01 JULI 2013
Samenvatting
Toogethr heeft onderzoek gedaan onder bijna 800 festival bezoekers die ritten hebben aangeboden of gezocht naar Pinkpop, Oerol en Defqon.1. De survey is beantwoord door 77 personen. De resultaten na 3 grote festivals zijn zeer bemoedigend en veelbelovend. Er is een goede balans tussen aanbieders en zoekers van ritten. 25% van de respondenten heeft succesvol een rit kunnen delen en 95% geeft aan in de toekomst wederom carpoolen te overwegen.

Dit seizoen is Toogethr de samenwerking aangegaan met een groot aantal zomerfestivals in Nederland en België. Deze samenwerking richt zich op het verduurzamen van festivals. Festivalorganisatoren hopen de bezettingsgraad van de auto’s door middel van carpooling te verhogen, om zo de CO2 uitstoot te verminderen. De bezoekers zelf produceren namelijk nog altijd de meest schadelijke uitstoot.

Carpool naar festivals met hulp van een app

Met de Toogethr carpool en meerijden app is het eenvoudig om passagiers te zoeken of een rit te vinden. Samenwerkende festivals hebben binnen de app een eigen carpoolgroep. Door een rit te delen naar de locatie van het festival, wordt deze rit automatisch zichtbaar binnen deze groep en voor de volgers van de groep. De mensen die reeds een rit of een passagier zoeken worden automatisch op de hoogte gebracht als ook de vertreklocatie matcht. 

Onderzoek onder de carpoolers van Pinkpop, Oerol en Defqon.1

Toogethr heeft onderzoek gedaan onder de bijna 800 app gebruikers die ritten hebben gedeeld naar Pinkpop, Oerol en Defqon.1, of deze carpoolgroep volgen. De survey is beantwoord door 77 personen.

De belangrijkste bevindingen zijn:

 • 55% geeft aan primair een rit te hebben gezocht en 45% een passagier.
 • 78% van de respondenten vindt de Toogethr app goed werken.
 • 25% van de respondenten geeft aan een rit of een passagier te hebben gevonden.
 • 95% van de respondenten geeft aan in de toekomst weer carpoolen te overwegen.

 Andere interessante bevindingen:

 • Bestuurders kunnen gemiddeld 2,6 zitplaats beschikbaar stellen voor andere passagiers.
 • Passagiers vinden de matige bereikbaarheid (mede door veel bagage) en een mogelijke kostenbesparing de belangrijkste reden om te carpoolen.
 • Bestuurders vinden de sociale aspecten de belangrijkste reden om ritten te delen.
 • Respondenten geven aan dat de festivalorganisatie zich maximaal moet inspannen om carpoolen te promoten.

Best-practices carpoolen voor festivalorganisatoren

Om carpoolen succesvol als instrument in te zetten is er een belangrijke rol weggelegd voor de festivalorganisator. Deze kan de boodschap gemakkelijk onder haar bezoekers verspreiden. Uit de opgedane ervaring blijkt dat de volgende combinatie van middelen het meest effectief is:

 1. Carpoolen opnemen op de website van het festival bij Vervoer en Bereikbaarheid. Dit kan door een link naar de carpoolgroep of integratie van de Toogethr widget.
 2. De Toogethr carpool app installeren op de Facebook Page als één van 4 zichtbare Facebook tab apps. Dit kan met 1 klik vanuit de Toogethr app door de Facebook page admin van het festival.
 3. Een winactie opzetten, zoals een Meet & Greet, VIP parkeerplaats of goodie bag, als beloning voor het delen van een rit en verspreiden van de boodschap.
 4. Communicatie via social media en nieuwsbrief, zoals Facebook status update, Twitter om de bezoekers te informeren over de mogelijkheid tot carpoolen.

Interactieve carpool kaart

Als experiment heeft Toogethr voor deze drie festivals een interactieve carpoolkaart beschikbaar gesteld. Het blijkt dat bezoekers van festivals vaak een grote afstand afleggen. Dit schept de mogelijkheid om ook ritten te delen met mensen die halverwege het traject wonen en een rit zoeken. De interactieve carpool kaart maakt visueel inzichtelijk welke aangeboden ritten hiervoor in aanmerking komen. Dit leidt vaak tot verrassende resultaten: iemand uit Friesland heeft zo een inwoner uit Arnhem meegenomen op weg naar Landgraaf voor Pinkpop. 

Verbeteringen Toogethr app

Ondanks dat 78% van de gebruikers de Toogethr app goed vindt werken, vindt 22% dat niet. Onder de aanbieders van ritten is deze tevredenheid hoger (89%) dan onder de zoekers (69%).

 De drie belangrijkste mogelijkheden die ter verbetering zijn aangedragen door gebruikers:

 1. Eenvoudiger contact opnemen met iemand die een rit zoekt.
  Dit is inmiddels verbeterd – een bestuurder kan direct een bericht sturen naar een potentiële passagier.
 2. Deeltrajecten vinden. 
  De interactieve carpool kaart is nog niet geïntegreerd in de app en zodoende niet makkelijk te vinden.
 3. Reactiesnelheid en het response-percentage van berichten is te laag.
  Er zijn diverse mogelijkheden om gebruikers te stimuleren om snel antwoord te geven op een bericht van een andere gebruiker.

Conclusies

De resultaten na 3 grote festivals zijn zeer bemoedigend en veelbelovend. Er is een goede balans tussen aanbieders en zoekers van ritten. Meer dan 25% van de respondenten heeft succesvol een rit kunnen delen en 95% geeft aan in de toekomst wederom carpoolen te overwegen.

De belangrijkste succesfactor is in veel gevallen de inzet en betrokkenheid van de festivalorganisator, omdat deze het makkelijkst zijn bezoekers kan bereiken en carpoolen onder de aandacht kan brengen. Carpoolen kan eenvoudig als effectieve maatregel worden ingezet om de duurzaamheid van festivals aanzienlijk te verbeteren. Ook de bezoekers vragen daarom.

Afbeeldingen
Over Toogethr

Met Toogethr wordt samenrijden leuker én makkelijker.

We weten eigenlijk allemaal dat samenrijden beter is. Beter voor het vinden van een parkeerplaats. Beter voor de file. En dankzij minder uitstoot beter voor het milieu. Maar toch doen we het niet, want het is gedoe en te veel geregel.

Daarom is er nu Toogethr.

Share a ride, Toogethr. Download the app!

berichten